KONSERVATUAR YETENEK SINAVINDA NELER SORULUR?

Konservatuvar, eğitim fakültesi müzik öğretmenliği, güzel sanatlar lisesi ve güzel sanatlar fakültesi müzik bölümlerinde yetenek sınavına girecek kişilerin çok merak ettiği bir konu; yetenek sınavında neler sorulur?
Tabi ki daha önceden aldığınız bir eğitim ya da çevrenizde bu konu ile ilgili sizi bilgilendirecek kişiler yoksa merak etmeniz ve araştırmanız çok normal. Çünkü genellikle bu soruyu soran kişilerin öğrenmek istediği asıl konu ben bu sınavı kazanabilir miyim? “Kazanabilir miyim” sorusunu cevaplamadan önce “müzik bölümü yetenek sınavında neler sorulur” sorusuna cevap vermek daha doğru olacaktır.
Müzik bölümlerinin yetenek sınavlarında sorulan sorular gireceğiniz okula göre değişiklik gösterir. Bizler genelde müzik bölümü sınavlarının sadece konservatuvarda olduğunu düşündüğümüz için konservatuvar yetenek sınavında neler sorulacağını araştırıyoruz. Fakat yazımın başında da bahsettiğim gibi yetenek sınavları sadece konservatuvarlarda olmuyor. Müzik öğretmenliği, güzel sanatlar lisesi müzik bölümü ya da güzel sanatlar fakültesi müzik bölümlerinde de yetenek sınavları oluyor. Onun için ilk önce hangi okulda sınava gireceğinize karar vermeniz gerekiyor. Ardından, sınava girmeyi düşündüğünüz okulun sınav kılavuzunu ya da geçmiş yıllardaki sınav sorularını incelemeniz gerekiyor. Çünkü her okulun sınavı kendi içerisinde dahi değişiklik gösterebiliyor. Ancak hepsinde ortak bir sınav var bu da kulak sınavı.
Kulak sınavı nedir? Kulak sınavında neler sorulur? Biraz bunlardan bahsedelim. Kulak sınavında 1,2,3,4 ses, ezgi ve ritim tekrarı sorulur. Size piyanodan bir kaç tane 1 ses basarlar ve sizden o sesi aynı frekansta “na” ya da “a” hecesiyle vermenizi isterler. Daha sonra piyanodan 2 sese aynı anda basarlar ve sizden önce kalın ses ve ardından ince sesi yine aynı frekansta “na” ya da “a” hecesiyle vermenizi isterler. Bu sınav 3 ve 4 seste de aynı şekilde ilerler. Önce kalın sesten başlamak koşuluyla sesleri sırasıyla inceye doğru aynı frekansta tek tek “na” ya da “a” hecesiyle doğru bir şekilde vermenizi isterler.
Ezgi tekrarında ise, size hiç duymadığınız, genelde 2/4’lük 4 ölçüden oluşan bir ezgi çalarlar. Ezgiler tampere (Batı müziği sisteminde) ya da makamsal (Türk müziği siteminde) olarak sorulur. Bu ezgiyi genelde piyano ile çalarlar fakat sınava gireceğiniz okul türk müziği eğitimi veriyorsa kanun, bağlama ya da tanburla da sorulabilir. Detone olmadan aynı frekansta ve aynı tartımda o ezgiyi yine “na” ya da “a” hecesi ile tekrarlamanızı isterler. Ne kadar doğru yaparsanız o kadar puan alırsın.
Ritim tekrarı sınavında yine ezgi tekrarında olduğu gibi size hiç duymadığınız, genelde 2/4’lük 4 ölçüden oluşan bir ritim vururlar. Bu ritmi alkış ya da kalemle masaya vurarak sorarlar. Sizden de alkış ya da kalemle masaya vurarak aynı ritimi tekrar etmenizi beklerler. Ne kadar doğru yaparsanız o kadar puan alırsınız.
İşte bu kulak sınavları haricinde sorulan sorular okula ve bölüme göre değişiklik gösterir. Örneğin; müzikal dikte, deşifre solfej, çalgı icrası ve eser seslendirme, İstiklal Marşı okuma gibi sınavlar da vardır.
Bundan sonra anlatacağım sınavlar her okula göre değişiklik göstereceği için yukarıda da bahsettiğim gibi sınava gireceğiniz okulun sınav kılavuzunu ya da geçmiş yıllardaki sınav sorularını incelemeniz sınava hazırlanırken bir yol çizmeniz için faydalı olacaktır.
Eğer konservatuvar yetenek sınavında ses eğitimi bölümüne girecekseniz, çalgı çalmanızı istemezler. Kulak sınavına girmeniz ve eser seslendirmeniz yeterli olacaktır. Fakat konservatuvar çalgı bölümünde sınava girecekseniz, kulak sınavı haricinde çalgı icra etmenizi de isterler. Kimi okullar belli eserleri çalmanızı zorunlu tutar. Kimi okullar belli eserler seviyesinde (zorluğunda) eserler çalmanızı isterler. Kimi okullar da çalacağınız eserleri tamamen sizin tercihinize bırakır. Yukarıda da bahsettiğim gibi eser seslendirme, çalgı icrası ve kulak sınavının yanı sıra İstiklal Marşı okuma, deşifre solfej, müzikal dikte sınavları da yapabilirler.
Müzik öğretmenliği sınavına girecekseniz kulak sınavının haricinde hem eser seslendirmenizi hem de çalgı çalmanızı isterler. Bu okullarda virtüöz değil öğretmen yetiştirileceği için çok zor eser sesledirmeniz ya da çalgı icra etmenizden ziyade bunları doğru ve eksiksiz icra etmenize önem verirler. Genelde en çok puan kulak sınavından gelir. Yine üniversiteye göre değişen sınavlar içerisinde kulak sınavı, eser seslendirme ve çalgı icrasının yanı sıra İstiklal Marşı okuma, müzikal dikte ve deşifre solfej sınavı da olabilir.
Güzel sanatlar fakültesi sınavları da müzik öğretmenliği sınavı ile benzerlik göstermekte olup yine opsiyonel olarak okula göre değişen sınavlar olabilir.
Güzel sanatlar liselerindeki kulak sınavlarında genelde 4 ses sorulmaz. Kulak sınavlarında 1,2,3 ses, ezgi ve ritim tekrarı, çalgı icrası ve eser seslendirme sorulur. Bu okulların sınavları konservatuvar, müzik öğretmenliği ve güzel sanatlar fakülteleri yetenek sınavlarına nazaran daha kolay olur. Okula göre değişmekle birlikte İstiklal Marşı okumanız da istenebilir.
Yukarıda da tekrar tekrar bahsettiğim şeyi yine söyleyeceğim. Sınava gireceğiniz okulun sınav kılavuzunu ya da geçmiş yıllardaki sınavlarını araştırmanız sınavı kazanmanız açısından da çok önemli bir rol oynar. Bunu sakın gözardı etmeyin.
Bu ve benzeri konuları video olarak da izlemek isterseniz YouTube kanalımı ziyaret edebilirsiniz. YouTube kanalımın adı “Müzik Teorim”. Sınava girecek bütün arkadaşlara başarılar diliyorum.